Platforma ”România 2030” este un nou proiect de țară susținut de nume sonore din mediul academic, dar și din mediul ONG. Sprijinită de fundații internaționale cu renume, România 2030 are deja filiale în 6 capitale occidentale, iar sediul central este la București.
Fiind gândită ca un proiect de țară, reprezentanții platformei ”România 2030” susțin că ”un salt istoric pentru România” este singura soluție. Platforma revendică o renegociere atât a contractului economic, democratic și social în plan intern, cât și o renegociere a rolului pe care România îl are față de Occident. Viziunea asupra României pe plan extern, susținută de această platformă este una centrală, de ”co-decident”.
Platforma de dezbatere socială ”România 2030” are parteneri puternici în rândul organizațiilor internaționale precum Fundația Freidrich Ebert, Atlantic Council, dar și parteneriate cu universități: Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.
Acestui demers i s-au alăturat numeroși experți și academicieni români, dar și antreprenori. Președintele Proiectului România 2030 este avocatul Ioana Mateș, membră a Baroului București, specializată în domeniul dreptului penal, cu experiență în apărarea drepturilor și libertăților civile.
Printre membrii Consiliului Consultativ se află și fostul ministru al educației, Adrian Curaj. În anul 2016, Adrian Curaj a fost numit Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat.
Radu Puchiu este un alt nume sonor care face parte din Consiliului Consultativ al ”României 2030”. Ca secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru între 2012 și 2017, Radu Puchiu a fost responsabil de coordonarea strategiilor și politicilor publice la Centrul Guvernului și Coordonator Național pentru Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă.
Susținătorii acestei platforme provin din domenii diverse precum administrația publică, sănătate, patronate, diplomație sau jurnalism.
Reputatul artist român Ovidiu Lipan Țăndărică se află printre susținătorii ”România 2030”, iar listei i se adaugă personalități precum Radu Soviani, fostul senator Filip Petru, fostul deputat Andrei Pop, unul dintre cei mai tineri aleși din legislativ și mulți alți experți.
Joi, la Cluj-Napoca are loc dezbaterea ”Criza inegalităților de dezvoltare. Cum transformăm creșterea economică în bunăstare socială”, eveniment organizat de Fundația Friedrich Ebert și Asociația România 2030.
Această platformă îndeplinește rolul unei agore la nivel de experți, având ca tematică principală dezvoltarea României.